Referenties

Seny Toure

Formules & Prijzen

Duur optreden: Op aanvraag!

Nu boeken

Seny Touré is geboren in Conakry en is er ook opgegroeid. Al van toen hij klein was, hield hij van muziek zonder er echt bij stil te staan. Overal klonk muziek en hij wilde er naar toe, maar hij was nog te jong.. zo’n jaar of vier.

Op een dag kwamen er griots bij hen en zonder dat zijn moeder of de griots het zelf wisten volgde hij hen tot de plaats waar het feest was.  Natuurlijk was er grote paniek thuis, zijn moeder en grootmoeder waren erg ongerust.  Omdat het feest zover was viel hij daar op een mat in slaap….Toen hij zo’n 11 jaar was, had elke wijk in Conakry zijn eigen balletgroep en men kwam hem en zijn tweelingbroer Lansana halen om in het ballet van de wijk te spelen.  Muziek spelen was toen het enige waar ze aan dachten.  Vanaf dat moment deed hij er alles aan om de repetities van het Nationaal Ballet te kunnen bijwonen.

Hij raakte zo verdiept in de muziek dat hij met school stopte. Nadien speelde hij in veel balletten om dan solist te worden in ‘Les Ballets Africains’.  Daar heeft hij eerst heel lang begeleid.  Ondertussen was hij ook geboeid geraakt door de schilderkunst waardoor hij zich ook kon uitdrukken…..Hier in België denkt hij nog vaak aan de tijd in Gbesia. Daar speelden en werkten ze samen. Ze logeerden bij elkaars familie, ze amuseerden hun en ze waren vrienden.

Het is dat wat hij nu in zijn lessen probeert mee te geven. Seny weet immers dat men door dit instrument – de djembe – mensen kan ontmoeten die je voordien niet kende.  Je leert samen spelen en plezier maken.  Je kan hierdoor ook vrienden vinden.Daarom heeft hij zijn groep hier de naam “WONBERE” gegeven :  laten we ons amuseren ….

Spring naar toolbar